Muuttajan muistilista

Muuttajan muistilista ja muut muuttamiseen liittyvät palvelut.
Muutto on suuri projekti, johon kuuluu paljon muutakin hoidettavaa kuin tavaroiden siirtäminen uuteen asuntoon. Etenkin ensimuutto voi tuntua raskaalta ja stressaavalta. Toimimalla oikein ja suunnittelemalla muuton huolellisesti teet muutostasi huomattavasti jouhevamman.

Mitä muutossa tulee ottaa huomioon? Kuinka suuri muuttoauto tarvitaan? Saanko Kelalta tukea opiskelijamuuttoon? Palkkaanko muuttofirman vai hoituuko muutto talkoovoimin?

Ei hätää, olet tullut oikeaan paikkaan. Kattava muuttajan muistilista on vastaus kaikkiin kysymyksiisi ennen muuttoa, oli kyseessä sitten muutto ensimmäiseen omaan asuntoon tai suurempi muutto omakotitaloon.

Suuri muuttajan muistilista auttaa sinua muuton suunnittelussa ja toteutuksessa aina muuton suunnittelusta ja paperitöistä loppusiivoukseen saakka. Näillä ohjeilla varmistat sujuvan muuton, eikä pienetkään yksityiskohdat jää huomioimatta.

Jos tarvitset muuttoapua ja haluat suoriutua muutosta mahdollisimman tehokkaasti ja vaivattomasti, täytä tarjouspyyntölomakkeemme, niin olemme sinuun yhteydessä ja suunnittelemme juuri sinulle sopivimman paketin. Turun Muuttopalvelu on paras muuttoapusi niin suurissa kuin pienissä muutoissa.

Muuttajan Muistilista

Tavaroiden läpikäynti - Mitä tarvitset ja mitä et?

Muutto on pitkä projekti, joka ei tapahdu yhdessä yössä. Muuton valmistelulla tarkoitetaan muuton suunnittelua sekä kaikkia niitä toimenpiteitä, jotka on tehtävä jo ennen muuttoa.

Muuton valmistelu on hyvä aloittaa ajoissa, jotta kaikki tarvittavat ehditään hoitaa ennen itse muuttoa.

 

Huomio muuton valmistelussa ainakin:

 

 • Aikataulu: Muuton aikataulu on hyvä lyödä lukkoon hyvissä ajoin. Tällöin itse muuton suunnittelu helpottuu ja vältät ikävät yllätykset ja aikataulunmuutoksen. Huomioi aikataulutuksessa myös mahdolliset ruuhka-ajat ja juhlapyhät.
 • Hanki tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet: Muuttoa varten tarvitset ainakin pakkausmateriaaleja, muuttolaatikoita sekä siivoustarvikkeita.
 • Varaa muuttopalvelu hyvissä ajoin: Muuttofirman buukkaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin jo ennen muuttoa. Tällöin muuton suunnittelulle jää runsaasti aikaa, ja varmistat sopivan ajankohdan muutolle.

Turun Muuttopalvelu tarjoaa laadukasta muuttopalvelua Turussa ja Turun seudulla. Jos olet etsimässä luotettavaa muuttofirmaa, ota yhteyttä täyttämällä tarjouspyyntölomakkeemme, jonka jälkeen suunnitellaan yhdessä juuri sinulle sopivin kokonaisuus.

Muuton valmistelu - Aloita suunnittelu hyvissä ajoin

Muutto on hyvä hetki käydä omat tavarat läpi ja pohtia, mitä tarvitsee uuteen asuntoon ja mitä ei? Kierrättämällä, uudelleenkäyttämällä, lahjoittamalla tai myymällä vanhoja tavaroita kevennät muuttotaakkaa huomattavasti, sekä vähennät muutosta syntyvien roskien ja jätteiden määrää.

Tavaroiden läpikäynnin ohessa on myös hyvä käydä varastot ja ullakot huolellisesti läpi. Kannattaako vanhaa tavaraa kuljettaa uuteen asuntoon? Kun ylimääräiset tavarat on karsittu pois, eivät ne vie tilaa uudesta kodistasi.

 • Heitä pois rikkinäiset, turhat tai tarpeettomat tavarat
 • Pyri kierrättämään ja lajittelmaan turhat tavarat kaatopaikkajätteen minimoimiseksi
 • Myy tai lahjoita ehjät hyväkuntoiset tavarat

Loppusiivous

Vanhan asunnon loppusiivous on yksi muuton kriittisimmistä osista. Loppusiivouksen tarkoituksena on valmistella vanha asunto uutta asukasta varten. Jos kyseessä on suurempi tai poikkeuksellisen sotkuinen asunto, voit palkata ammattilaisen avuksesi, jolloin voit rauhassa keskittyä itse muuttoon sekä saavutat siisteimmän lopputuloksen.

Kattavien muuttopalveluiden lisäksi Turun Muuttopalvelu tarjoaa saman katon alta laadukkaat muuttosiivoukset. Muuttosi helpottuu, kun saan kaikki tarvittavat palvelut saman katon alta.

Vinkit loppusiivoukseen:

 

 • Kiinnitä erityistä huomiota kylpyhuoneeseen ja keittiöön
 • Puhdista myös lattiakaivo ja kylpyhuoneen saumakohdat
 • Jos asunto on poikkeuksellisen suuri tai likainen eikä aika meinaa riittää siivoukseen, käänny ammattilaisen puoleen

 

Hoida sopimukset ja ilmoitukset

Muuttoon liittyy myös paljon paperitöitä sekä sopimusten tekemistä ja purkamista. Sopimusten ja ilmoituksen tekeminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, viimeinen asia mitä haluat muuttopäivänä tapahtuvan on unohtunut sähkösopimus ja pimeä koti.

Ekologisen muuttajan opas - Muuttajan muistilista - 2023

Mitä muistaa ennen muuttoa:

 

 • Irtisano vanha vuokrasopimus riittävän ajoissa
 • Kilpailuta uusi kotivakuutus ja sähkösopimus jo ennen muuttoa
 • Irtisano tai siirrä vanha nettiliittymä. Internet-sopimuksen siirtämisen tai irtisanomisen teet helposti ottamalla yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun
 • Huolehdi myös erilaisten jäsenyyksien, kuten kuntosalijäsenyyden siirtämisestä tai irtisanomisesta
 • Jos olet omakotiasuja, huolehdi kaukolämpösopimuksista sekä jätehuollon ja veden sopimuksista.

Osoitteenmuutos - Tee ilmoitus hyvissä ajoin

Muuton yhteydessä on myös tehtävä ilmoitus osoitteenmuutoksesta. Osoitteenmuutos ja muuttoilmoitus on hyvä lähettää maistraattiin viimeistään viikon kuluessa muutosta, jotta postisi ei päädy vanhaan osoitteeseen. Muuttoilmoitus on järkevintä tehdä jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Huolehdi myös osoitetietojen päivityksestä työnantajallesi tai opiskelupaikkaasi, ja siirrä mahdolliset lehtitilaukset uuteen osoitteeseen.

 • Tee muuttoilmoitus hyvissä ajoin, viimeistään viikko muuton jälkeen
 • Tee ilmoitus Postiin ja maistraattiin
 • Ilmoita ystävillesi ja sukulaisillesi muutosta
 • Ilmoita myös työ- tai opiskelupaikkaan muutostasi

 

Tavaroiden pakkaus ja valmistelu kuljetusta varten

Tavaroiden pakkaus on työläs vaihe, johon panostamalla voit helpottaa itse muuttoa huomattavasti. Jos pakkaat tavarat aivan sekaisin ja huonoihin laatikoihin, on niiden purkaminen työlästä tai voit jopa vaurioittaa tavaroitasi kuljetuksessa.

Pakkaaminen kannattaa toteuttaa järjestelmällisesti, sekä aloittaa vähemmän tärkeistä tavaroista. Pakkaa välttämättömät tavarat vasta viimeisenä. Kun jokainen muuttolaatikko on merkitty ja pakattu järjestelmällisesti, on niiden purkaminen helppoa. Jos heti purkuvaiheessa tarvitset jotain tiettyä tavaraa, tiedät heti mistä sen löytää.

 

Panosta muuttolaatikoihin

Kunnon muuttolaatikot tekevät muutosta huomattavasti helpomman, sekä pitävät tavarasi ehjinä muuton ajan. Yleisin vaihtoehto on käyttää joka vanhoja pahvilaatikoita tai banaanilaatikoita, mutta vaivattomin ja ennen kaikkea turvallisin vaihtoehto on vuokrata laadukkaat muoviset muuttolaatikot.

Muoviset muuttolaatikot ovat pahvilaatikoita kestävämpiä, sekä helpompia liikutella ja pinota. Kovasta muovista tehdyt laatikot eivät myöskään sorru kovankaan massan alla. Samalla teet myös ympäristöteon: muoviset laatikot ovat uudelleenkäytettäviä.

Turun Muuttopalvelu vuokraa kaiken kokoiset ja malliset muuttolaatikot jokaiseen muuttoon. Vuokraamme laatikot osana muuttopalvelua tai yksistään pienempään muuttoon. Sovi muuttolaatikoiden vuokraamisesta muuton suunnittelun yhteydessä.

Vinkit tavaroiden pakkaamiseen:

 

 • Aloita hankalimmista esineistä
 • Pakkaa tavarat kategorioittain samoihin laatikoihin, esimerkiksi keittiövälineet, elektroniikkatuotteet tai joulukoristeet samoihin laatikoihin
 • Merkitse jokainen muuttolaatikko tarralla tai etiketillä
 • Pakkaa tärkeimmät ja tarpeelliset esineet helposti saataville
 • Älä käytä vanhoja pahvilaatikoita, vaan panosta laadukkaisiin muovilaatikoihin. Näin helpotat tavaroiden kantamista ja pidät ne turvassa muuton ajan

 

Uuden asunnon käyttöönotto

Pitkän ja rankan muuton jälkeen odottaa palkinto: uuteen kotiin asettuminen. Muuttoprosessi ei kuitenkaan pääty tavaroiden kantamiseen, vaan vielä muuton jälkeenkin on lista asioita, joita hoitaa.

Luonnollisesti ensimmäinen vaihe on tavaroiden purkaminen. Kun tavarat on luokiteltu ja pakattu kategorioittain, on purkaminen vaivatonta ja helppoa.

Muuton jälkeen on tärkeää tehdä muuttoilmoitus taloyhtiöön, sekä tutustua huolellisesti taloyhtiön ja asunnon sääntöihin ja käytänteisiin.

 • Pura tavarat tärkeysjärjestyksessä
 • Asenna valaisimet ensimmäisenä
 • Asenna suuremman kodinkoneet ja tutustu uuden asunnon kiinteiden kodinkoneiden käyttöohjeisiin
 • Tee muuttoilmoitus taloyhtiöön ja isännöitsijälle
 • Tee tarvittaessa muuttotarkastus ja varmista että kaikki toimii
 • Jos havaitset uudessa asunnossasi virheitä tai vaurioita, ilmoita niistä välittömästi vuokranantajalle

 

Vanhan asunnon luovutus

Muistisääntönä: vanha asunto tulee jättää yhtä hyvään kuntoon kuin sinne saavuit. Muuttosiivouksen voit tehdä joko itse, kääntyä ammattilaisen puoleen. Turun Muuttopalvelu auttaa myös muuttosiivouksessa osana kokonaisvaltaista muuttopalvelua.

Kun muuttosiivous on tehty, jäljellä on enää poismuuttoilmoituksen tekeminen taloyhtiöön ja isännöitsijälle sekä avainten palautus. Tässä vaiheessa on myös hyvä tarkistaa, ettei kellekään ystävällesi ja perheenjäsenelle unohtunut vara-avainta.

 • Jätä asunto uudenveroiseen kuntoon
 • Tutustu tarvittaessa vuokranantajan antamaan poismuuttajan muistilistaan
 • Palauta avaimet ja huolehdi että kaikki vara-avaimet ovat palautettu
 • Huolehdi kodinkoneiden vesihanat kiinni

 

Vinkit opiskelijamuuttoon

Jos olet muuttamassa ensiasuntoosi opintojen perässä, on tärkeä hakea Kelan myöntämiä tukia hyvissä ajoin. Asumistuen hakeminen on nopea prosessi, joka vaatii vuokrasopimuksen toimittamisen Kelaan. Hakemus hoituu sähköisesti, ja saat päätöksen viimeistään kahden viikon kuluessa. Tee hakemus hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Asumistuen lisäksi voit myös hakea Kelalta avustusta muuton kustannuksiin tai takuuvuokraan. Lisätietoja opiskelijan muuttoetuukista saat kirjautumalla OmaKela-palveluun.

 

Muuttopäivän vinkit – Näin hoidat muuttosi sujuvasti

Kun suunnittelu, pakkaaminen, paperityöt ja muut pakolliset hoidettavat asiat ovat kunnossa, voidaan itse muutto aloittaa. Kokosimme loppuun vielä lyhyen muistilistan, kuinka toimia itse muuttopäivänä. Näin varmistat sujuvan muuton, ja vältät ikävät yllätykset.

 • Huolehdi että kaikki on valmiina: kaikki tavarat on pakattu ja tarvittavat tarvikkeet hankittu. Tarvittavia välineitä ovat ainakin nokkakärryt ja kantoliinat
 • Huolehdi että muuttoapurit tai muuttopalvelu on sovittu etukäteen, ja tarkka aikataulu on lyöty lukkoon
 • Varmista että tavarat ovat pakattu turvallisesti, ja riittävän kestäviin muuttolaatikoihin
 • Muista suojata tavaroiden lisäksi myös vanha ja uusi asunto muuton ajaksi
 • Varmista, että muuttoautot ovat ajallaan paikalla ja pääsevät mahdollisimman lähelle ovea
 • Noudata äärimmäistä varovaisuutta suurempien tai herkästi särkyvien tavaroiden kantamisessa

Arvostelut

Suuri kiitos kaikille arvostelun ja palautteen jättäneille!

 

Yhteystietonsa palautteen yhteydessä ilmoittaneiden kesken arvotaan kuukausittain Turun Muuttopalvelu -aiheisia tuotteita!

 
4.9/5 . 147 arvostelua

Kerro kokemuksestasi

Haluamme tehdä jokaisesta asiakaskokemuksesta Turun Muuttopalvelussa ainutlaatuisen. Kiitämme palautteestanne!

Muuttopalvelu Turku

Kiitos tarjouspyynnöstänne!

Käsittelemme tarjouspyyntösi mahdollisimman pian.

Muuttopalvelu Turku

Kiitos paljon yhteydenotostasi.

Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.